Objavljena prvostupanjska presuda u predmetu Momčilo Tešić

08.09.2022, 10:16

Sud Bosne i Hercegovine je 7.9.2022. godine donio i javno objavio prvostupanjsku presudu u predmetu Momčilo Tešić kojom je optuženik Momčilo Tešić oglašen krivim da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h), u svezi s točkom a) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), sve u svezi sa člankom 29. i 180. stavak 1. istoga Zakona. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 (dvadeset) godina.

Optuženik Momčilo Tešić je oglašen krivim što je za vrijeme širokog i sustavnog napada, koji su u razdoblju od 6.7. do 19.7.1995. godine poduzimali Vojska Republike Srpske i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva „zaštićene zone UN-a“ Srebrenica, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva na političkom, nacionalnom, kulturnom, etničkom i vjerskom temelju ubojstvima.

 

 

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 (petnaest) dana od prijema pismenog otpravka iste.

 

Nakon izricanja prvostupanjske presude, vijeće je prema optuženiku odredilo mjeru pritvora zbog postojanja opasnosti od bjekstva.